SR:s Filosofiska rummet spelas in i Uppsala den 24 januari

2017-01-03

Den 24:e Januari spelas P1-programmet Filosofiska Rummet in på Stadsbiblioteket i Uppsala, och Filosofiska föreningen i Uppsala står som samarrangör. Ämnet för programmet är "Behövs filosofin?" och medverkande är bland annat filosofiska institutionens Sharon Rider.

Lars Mogensen, Dan Larhammar, Nora Hämäläinen och Sharon Rider
Foto: Thomas Lunderquist (publicerat av SR)

Besök Facebookevenemanget.

Inträde är gratis, men man måste boka biljett. Det gör man i receptionen på Stadsbiblioteket, på telefon 018-727 17 00 eller på plats.

Programtema

Behövs filosofin?

För några år sedan förklarade fysikern Stephen Hawking filosofin död, och menade att det nuförtiden är naturvetenskapsmän som är bäst lämpade att svara på frågor om universums natur och människans plats i det.

Vad är filosofi idag, och i vilken mån behövs den? I takt med att naturvetenskapen når allt längre ut i universum och in i människan, får filosofi allt mer kämpa och argumentera för sitt existensberättigande som akademisk disciplin.

2017 är det tjugo år sedan starten av P1-programmet Filosofiska rummet. Programmet inspirerades av boomen för filosofikaféer, där filosofiska frågor dryftades på ett mer lättsamt och tillgängligt sätt än i akademin. Men vad är det egentligen för skillnad mellan att filosofera och bara tänka, tycka och samtala i största allmänhet?

Lars Mogensen programleder ett metafilosofiskt samtal på stadsbiblioteket i Uppsala med bland andra Uppsala-professorn i teoretisk filosofi Sharon Rider.

Nyheter